استفاده از ازن در ضد عفونی آب نسبت به کلر مزایای زیادی دارد. قدرت اُزُن در اکسید کنندگی ۵/۱ برابر کلر است. همچنین اُزُن در گندزدایی سرعت عمل بالایی دارد که در عرض چند ثانیه قادر به این کار است، در حالیکه کلر در حدود ۳۰ دقیقه برای ضدعفونی زمان نیاز دارد. تأثیر اُزُن بر روی دیواره باکتریها، ۵۱ درصد بیشتر از کلر و از نظر زمانی نیز ۳۱۰۰ برابر سریعتر از کلر عمل میکند. ازن بر روی تمامی باکتریها و میکروبها تاثیر دارد در حالی که کلر این قابلیت را ندارد. علاوه بر اینکه اُزُن بوی نامطبوع ناشی از باکتریها را ازنیز بین میبرد. در زیر تفاوت روشهای کلرزنی و استفاده از ازن در حذف آلاینده ها نشان داده شده است.
تفاوت روشهای کلرزنی و استفاده از ازن در ضدعفونی آب
اشریشیا کُلی
(Escherichia coli) یا بهطور اختصار E.coli، نوعی باسیل گرم منفی از خانواده انتروباکتریاسه است که بهطور شایع در روده جانوران خونگرم وجود دارد. بیشتر سویههای اشریشیا کلی، بیآزار هستند اما برخی از سروتیپها موجب مسمویت غذایی و اسهال میشوند. این باکتری از طریق مسیر مدفوعی-دهانی از یک فرد به فرد دیگر منتقل میشود.
سالمونل
گروهی از باکتریها هستند که میتوانند منجر به مسمومیت غذایی شوند. مسمومیت غذایی زمانی اتفاق میافتد که آب یا غذای آلوده به میکروب، سموم یا مواد شیمیایی خورده یا نوشیده شود.
میکروبها عبارتند از باکتریها، ویروسها و انگلها. انگلها موجودات زندهای (ارگانیسمهایی) هستند که در داخل یا بر روی ارگانیسم دیگری زندگی میکنند. عموما مسمومیت غذایی سبب عفونت رودهها (لوله گوارش) میشود که گاسترو آنتریت نامیده میشود. این عفونت منجر به اسهال و بیماری (استفراغ) میشود.
ژیاردیا
انگلی از دسته برونکافتگان است که در روده باریک انسان و بسیاری از پستانداران زندگی میکند. این انگل سبب بیماری رودهای همهگیر و محلی و اسهال میشود. این تکیاخته، گلابیشکل و دارای چهار جفت تاژک است. این امر شناسایی آن را زیر میکروسکوپ آسان میکند. به دنبال خوردن کیستهای موجود در محیط اطراف، این عفونت ایجاد میگردد.
کیستها پس از ورود به روده باریک باز شده و تروفوزوئیتها از آن خارج میشوند. تروفوزوئیتها از طریق تقسیم دوتایی شروع به زیاد شدن میکنند. ژیاردیا در دوازدهه باقی مانده و از طریق خون منتشر نمیشود.
آنها با استفاده از دیسکهای چسبنده خود به جدار روده میچسبند. در برخی حالات خاص به صورت کیست درآمده و در مدفوع دفع میشوند.
این کیستها قادر به تحمل گرما و خشکی نیستند ولی در آب سرد به مدت چند ماه به حیات خود ادامه میدهند. متوسط تعداد کیست دفع شده در انسانها مختلف است ولی به حدود ۱۰۰ میلیون کیست در هر گرم از مدفوع میتواند برسد. در حالی که خوردن ۱۰ کیست میتواند عفونت را در فرد جدیدی ایجاد نماید.
بنابراین انتقال این عفونت براحتی صورت میگیرد. این عفونت در مهد کودکها شایع است. کیستها از طریق نبود بهداشت فردی، آلوده شدن غذا یا آب به کیست، منتقل میشوند. متأسفانه کلر زدن به آب آشامیدنی نمیتواند کیستها را از بین ببرد.