بایدهای تغذیهای در هوای آلوده
روزهایی که هوا حسابی گرفته و آلوده است، با هر دم و بازدم مقدار زیادی گاز خطرناک از ازون و نیتروژن دیاکسید گرفته تا ذرات معلق دیگر وارد ریهها و جذب بدن ما میشود! آگاه هستید که چه مشکلاتی به وجود میآورد و خیلیها را راهی بیمارستان میکند! بماند که در دراز مدت چه اثرات مخربی به بار میآورد.
به نظر شما چکار میشه کرد که در این هوا بدنمان مقاومتر شود و این آسیبها رو به کمترین حد برسد؟ درسته که در خانه ماندن، میزان جذب آلودگی را کاهش میدهد؛ اما تنها راه چاره نیست. در این مقاله سعی داریم موثرترین مواد غذایی را به شما پیشنهاد بدهیم تا با توجه به شرایط آلودگی هوا، کمترین آسیب را متحمل شوید. در این راستا نقش تغذیه در هوای آلوده را دست کم نگیرید.
توصیههای تغذیه مناسب در هوای آلوده
برای مقابله با اثرات آلودگی هوا، بهتراست بدانیم بدن به چه مواد معدنی نیاز دارد. علاوه بر مصرف شیر، مایعات و انواع نوشیدنیها از مواد غذایی مفید برای آلودگی کمک بگیرید.
ویتامین C: این ماده قویترین آنتی اکسیدان در بدن ماست. این ویتامین محلول در آب، رادیکالهای آزاد در بدن را از بین میبرد. علاوه بر آن به بازیابی ویتامین E در بدن موثر است. بزرگسالان به میزان ۴۰ میلی گرم ویتامین C در روز نیاز دارند که مقدار زیادی از آن میتواند از طریق مصرف میوهها و سبزیجات تامین شود.
مواد غذایی حاوی ویتامین C موثر در آلودگی هوا
-
- سبزیجاتی چون گشنیز، جعفری، انواع کلم و شلغم منبع غنی ویتامین C هستند؛
- میوههایی چون پرتقال، لیمو و انواع مرکبات و میوه فصل؛
- راحتترین راه دریافت ویتامین سی مورد نیاز روز، نوشیدن آب دو لیمو تازه است.
ویتامین E: این ویتامین محلول در چربی، اولین خط دفاعی در برابر آسیب به بافتهای انسانی است.
مواد غذایی حاوی ویتامین E
- ویتامین E در رژیم غذایی ما معمولاً از روغنهای پخت و پز گیاهی تامین میشود. روغن آفتابگردان، گلرنگ و روغن سبوس برنج سه منبع برتر ویتامین ای هستند و به دنبال آن کلزا ، بادام زمینی و روغن زیتون است.
- بادام و دانه آفتابگردان همچنین منابع خوبی برای این ویتامین هستند. دانهها و آجیل دارای کالری و چربی هستند، بنابراین بهتر است با توجه به نیاز بدن مصرف شوند (۳۰ گرم در روز کافیست).
- مصرف ماهی به ویژه سالمون یا قزل آلا.
- ادویهجات و گیاهانی مانند پودر فلفل قرمز، پاپریکا، میخک، پونه کوهی، ریحان و جعفری حاوی مقادیر مناسبی از ویتامین E هستند. با این وجود، بیشتر این مواد به مقدار بسیار کمی مصرف میشود. سعی کنید در پختوپز روزانه خود از آنها استفاده کنید.
بتاکاروتن: به علت فعالیت آنتیاکسیدانی آن در کنترل التهاب نقش موثری دارد. جالب است بدانید که این ماده در بدن به ویتامین A نیز تبدیل میشود.
مواد غذایی حاوی بتاکاروتن
- سبزیجاتی مثل گشنیز، کاهو، شنبلیله؛
- برگهای تربچه و هویج نیز منابع خوبی هستند.
امگا-۳: این چربیها بدن را در برابر اثرات مضر آلودگی هوا که بر سلامت قلب دارد، محافظت میکنند. منابع غنی این روغن سالم را در ادامه ذکر میکنیم.
مواد غذایی حاوی امگا-۳
- آجیل و دانههایی مانند گردو، دانه چیا و دانه کتان. میتوانید آنها را به ماست اضافه کنید، یک اسموتی درست کنید یا همانطور که هست مصرف کنید.
- دانه های خردل، سبزیجات با برگ سبز غذاهای متداولی هستند که امگا ۳ را فراهم میکنند.