انواع سبزی خوردن ایرانی و خواص مهمشان
خواص انواع سبزی خوردن
سبزیجات بخشی از یک رژیم غذایی سالم و متعادل هستند که میتوانند سلامت بدن شما را بههمراه داشته باشند، بههمین دلیل مهم است که به اندازه کافی از آنها بخورید. سبزیجات خام از دیرباز نقش پررنگی در سفره ما ایرانیها داشتهاند اما انواع این سبزیها باتوجه به سلیقه و میل افراد میتواند متفاوت باشد. به طور معمول انواع سبزی خوردن شامل تره، جعفری، شاهی، ریحان، نعنا، مرزه، تربچه، پیازچه و حتی ترخون و گاهی اوقات شوید است. بر اساس تحقیقات انجام شده خوردن ۵ بخش میوه و سبزیجات در روز که هر بخش شامل حداقل ۸۰ گرم باشد ضروریست. مصرف میوه و سبزی تازه علاوه بر سلامت کلی بدن، در کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و انواع سرطان موثر است. در این مقاله انواع و خواص سبزی خوردن را بررسی میکنیم، تا پایان مقاله با ما همراه باشید تا آنها را بر اساس خواصشان بشناسیم و هنگام خرید حساب شدهتر انتخاب کنیم.
سبزی خوردن شامل چه نوع سبزیجاتی است؟
تره، یک سبزی نشاط آور
تره از لحاظ خواص مشابه با سیر و پیاز است اما طعمی بسیار ملایمتر از آنها دارد. این سبزی طبیعتی گرم دارد؛ در درمان سوءهاضمه، یبوست، ضدعفونی کردن رودهها، تسکین درد مفاصل و نقرس مفید است. تره دارای مقداری کولین است. کولین یک ماده مغذی مهم است که به حفظ ساختار غشاهای سلولی و همچنین به بهبود خلقوخو، حافظه، کنترل عضلات و سایر عملکردهای سیستم عصبی و مغز کمک میکند.
ریحان، خوش عطر و مفید
ریحان به دلیل عطر و طعم دلپذیری که دارد از مهمترین انواع سبزی خوردن است. این سبزی تقریباً بدون کالری است و علاوه بر آنتی اکسیدان و فنلیکها، منبع غنی ویتامین K، روی، کلسیم، منیزیم، پتاسیم و فیبر غذایی است. مهمترین خواص ریحان ضد باکتری، ضد التهاب و درد، ضد اسیدی، ضد نفخ، ضد اسپاسم، هضم کننده غذا و اشتها آور است. این سبزی برای بانوان شیرده بسیار مفید است و سبب افزایش شیر آنها میشود.
جعفری، کاهش دهنده قند خون
این سبزی اغلب برای بهبود طعم غذاهایی مانند سوپ و سالاد مورد استفاده قرار میگیرد؛ اما به دلیل طعم ملایم و عطر خوبی که دارد به عنوان سبزی خوردن هم استفاده میشود. جعفری حاوی چندین ماده مغذی مهم مانند ویتامینهای A ، K و C همچنین منبع خوبی از مواد معدنی مانند کلسیم، آهن، منیزیم و پتاسیم است. برخی از مطالعات، جعفری را مؤثر در کاهش قند خون معرفی کردهاند. جعفری میتواند با مبارزه با التهاب و کاهش فشار خون بالا و کاهش ابتلا به خطر سنگ کلیه به شما در حفظ کلیهها کمک کند.
شاهی، داروی کمخونی
این سبزی با برگهای پهن باریک دارای طبیعتی معتدل است و کمی طعم تندی دارد. بسیاری از ویتامینها و مواد معدنی مهم در این سبزی وجود دارد، از جمله اینکه بیش از مقدار مورد نیاز بدن ویتامین K دارد. آنتی اکسیدانهای این سبزی در کاهش ابتلا به بیماریهای قلبی و عروقی موثر هستند. آهن زیاد شاهی را تبدیل به یک ماده غذایی مفید برای جبران کمبود آهن در بدن کرده است.
نعنا، یک سبزی اشتها برانگیز
نعنا یک سبزی محبوب در تهیه انواع غذا و نوشیدنی است، از چایها و دمنوشها گرفته تا سسها، سالادها و دسرها. در حالی که خوردن آن به تنهایی نیز مزایای سلامتی زیادی دارد. نعنا دارای گونههای زیادی است، نعنا موهیتو، نعنا فلفلی و نعنا سیب از انواع متفاوت این سبزی هستند. نعنا حاوی مقادیر نسبتاً زیادی از چندین ماده مغذی و منبع خوبی از ویتامین A و آنتی اکسیدان است. کمک به درمان مشکلات دستگاه گوارش نظیر نفخ و سوء هاضمه، حفظ سلامت و خوشبو کردن دهان، کمک به درمان سرماخوردگی و آسم، کمک به آرامش و استراحت ذهن از خواص این نوع سبزی خوردن است.
ترخون، خوشبو کننده دهان
بعضی از افراد ترخون را به عنوان یک سبزی تازه در کنار سایر انواع سبزی خوردن استفاده نمیکنند، با این حال این سبزی نیز طرفدارن خودش را دارد. ترخون نسبت به سایر انواع سبزی طعمی تند و بوی خوبی دارد. وجود چند برگ از ترخون در لابهلای ظرف سبزیها، دهان را خوشبو و اشتها را تحریک میکند. ترخون کم کالری و کم کربوهیدرات است و حاوی عناصر مغذی منگنز، آهن و پتاسیم است که برای سلامتی شما مفید است.
خواص سبزی خوردن : مرزه
مرزه گیاهی شبیه به رزماری اما از خانواده گیاه نعنا است. این گیاه طبیعتی گرم دارد و تقویت کننده معده، تسهیل کننده عمل هضم، ضد نفخ و ادرار آور است. این سبزی دارای مقدار کمی کلسترول و سدیم است. همچنین منبع خوبی از پتاسیم، روی و مس، ویتامین A ، ویتامین C، ویتامین B6، کلسیم، آهن، منیزیم و منگنز است.
تربچه، منبع ویتامین C
میتوان گفت این سبزی ریشهای کوچک و فلفلی، عضو کوچکی از خانواده شلغم و چغندر است که برخلاف چغندر به صورت خام مصرف میشود. تربچه کم کالری است اما فیبر بالایی دارد و منبع عالی ویتامین C است. برگ تربچه هم قابل خوردن است به طوریکه این ویتامین در برگ آن چندین برابر بیشتر است. مصرف تربچه و برگ آن به همراه غذا سبب جذب آهن در بدن میشود.
شوید، یک سبزی چربی سوز
مگر میشود از عطر و طعمی که شوید به پلو میدهد گذشت! عطر و طعم آن در یک غذای خانگی اشتهای آدم را باز میکند. کمتر اتفاق میافتد که این سبزی به عنوان سبزی خوردن مصرف شود اما اگر طعم شوید تازه را دوست دارید حتما آن را به ظرف سبزی خورن وسط سفره اضافه کنید. این گیاه که طبعی گرم و خشک دارد؛ سرشار از آنتی اکسیدان، فلاونوئید، ویتامین C، ویتامین های B، ویتامین A، کلسیم، منگنز و آهن است. از خواص درمانی این سبزی میتوان به ضدنفخ بودن، تمیز کننده دستگاه گوارش، ضد دیابت، ضد پوکی استخوان نام برد. شوید به عنوان یک سمزدای طبیعی عمل میکند، ادرار آور است و باعث پاکسازی کبد میشود.